SEKSUALITI MERDEKAL: A FACEBOOK DISCUSSION

In conjunction of Seksualiti Merdeka 2010, the organizers produced youtube videos of Malaysians coming out of the closet. It wasn't too well received by my facebook friends but when Nasrah Yang proclaim that "dia tak kena panah kilat lagi ke? macam siot je." something in me just broke loose. That started a string of discussions about this video.

Click the images to enlarge them:

Oh how I hate those cynical smiley faces. They might think it's cool, calm and 'Islamic' but it only reminds me of evil Disney characters.

39 comments:

Anonymous said...

ooo that nasrah bitch is just horrible.

Hadi Deen said...

Hate it when this so call "holy" people think they're so right.. Demeaning bastards. hohoho.(bukan Santa Claus)

Farid said...

Who is willing to wager that none of the haters speak or understand Arabic but can read it and dah khatam more than once?

una berry said...

I with you in this Afiq
like seriously
I even blogged abt it
dislike those holier-than-thou and self righteous ppl

Ann Alien said...

I really wonder what God thinks of people who follow Islam blindly, and think themselves holier and superior compared to people who follow other schools of thought.

I really wonder if these people really think that God loves them for their unceasing hatred for other people.

I have close friends who are gay, and they are genuinely good people whom I don't believe for a single second, deserve any hatred or judgment.

To each her own.

Jannah said...

Afiq proved his point, but calling people a bitch or a bastard is also demeaning and isn't going to prove anything. Even when you feel like you're the victim of this one-sided self-righteousness, when you don't realise it, you also succumb to the act of "judging people".(referring to the commenters above)

A dear friend of my mum said,

"I learned a few things several years ago, some, the hard way. One, we are sent to this world not to be judges. We are messengers, not judges. Judgment is for Allah alone"

Afiq Deen said...

Iye Hadi dan Anonymous! Dengar cakap Kak Jannah!

I suggested that they forward or relay their discontent to the organizers but none of them have the guts to do it. I was against the event too but I went to the event anyway so I can study their state of mind. It was a very enlightening experience. It wasn't an event to promote homosexuality, just a venue where everyone can express their emotions in ways that were never allowed by our community. Even for me, who chose to be straight, it was a liberating experience.

What the FB commenters did was just puking discontent for the mere pleasure of it like a smiling driver who passes by a fellow stranded driver who forgot to check his minyak hitam.

afiq said...

ramai sngat orang menegur dengan "hati", cik nurunnawal. sila lah bertindak guna tangan kaki dan mulut lepas ni. ergh.

aNn fArhaNaH said...

well...im wit u...
learning psychiatry buat i tao sumting wit those suffering from homosexuality....

dey need help...
bukannye kutukan....

Anonymous said...

ann farhanah, i believe you should learn how to spell and type correctly other than psychiatry. haha i kid. no offence

Qayyum Iskandar said...

horrible comments and i disagree with all of them. being gay does book u a ticket to hell but there's a lot of other sins that give you the vip pass to hell. macam la korang baik sangat. im so gonna blog about this one later. :)

Anonymous said...

haha..bodoh...bajet tau agame...padahal bute...nk mmputar belitkn...weh,g skola agame blk la...blaja blk tntg hukum hakam islam...bdk dajah 3 pn tau yg gay 2bdose...nabi muhamad xmngaku umat...pe ke jahil manusia ini utk bkate2 tntg hukum Allah...soh org bdakwah tp die prangai cm kafir...bodoh...da la putar belit,pas2 leh ckp Allah xsuruh syg bangse sndr...weh,adk aku dajah 1 pn blaja la konsep a,ba,ta...
A- agama
Ba- bangsa
Ta-tanah air...
bnd 2 yg plg kne jge...yg pntg iman...ckp mcm iman pnuh di dada,padahal xde point...publisiti murahan...bengong...dlm islam,xde bnd haram yg bleh dihalalkn k...bodoh punye statement..

Ann Al said...

Membenci orang gay dan mengutuk mereka tak membaiki keadaan, Encik Anon. Orang macam kau lah sebab orang bukan Islam kata Muslim berfikiran sempit dan bersikap superior.

Reaksi kau pada isu gay macam reaksi budak darjah tiga. Kau tahu kutuk aje. Berilah komen yang constructive.

Budak darjah satu pun tahu mengutuk orang tu berdosa.

Hisyam said...

"haha..bodoh...bajet tau agame...padahal bute...nk mmputar belitkn...weh,g skola agame blk la...blaja blk tntg hukum hakam islam...bdk dajah 3 pn tau yg gay 2bdose...nabi muhamad xmngaku umat...pe ke jahil manusia ini utk bkate2 tntg hukum Allah...soh org bdakwah tp die prangai cm kafir...bodoh...da la putar belit,pas2 leh ckp Allah xsuruh syg bangse sndr...weh,adk aku dajah 1 pn blaja la konsep a,ba,ta...
A- agama
Ba- bangsa
Ta-tanah air...
bnd 2 yg plg kne jge...yg pntg iman...ckp mcm iman pnuh di dada,padahal xde point...publisiti murahan...bengong...dlm islam,xde bnd haram yg bleh dihalalkn k...bodoh punye statement.."

Kalau tulis mcm ni dengan nada penuh judgemental dan mencarut, rasanya ada ke orang nak baca. Encik anonymous, tolong reflect your own religion if you are that religious.

Anonymous said...

Tumpang lalu...hehehe

Banyak lagi benda berdosa yang "Kena panah kilat". Yang duk buang anak tu, yang duk berzina comolot sana sini, duk membunuh, memfitnah, "tak kena panah kilat lagi ke? macam siot je :)" ops... :)

Jangan kutuk2 wei, karang terkenan anak/laki sendiri, baru tau...

For those who are extremely religious, this is my not-really-religious opinion...

Kalau nak berdakwah, I think acceptance is also 1 of dakwah. I met Arwah Yasmin Ahmad a few years ago, when she commented on her film, Gubra. It was actually based on true story somewhere in Indonesia (the Bilal-prostitute part)if I'm not mistaken.

Tengok apa reaksi bilal terhadap pelacur yang berada di perkampungannya, adakah bilal tersebut memaki hamun dan mengutuk pelacur tersebut? Tidak, malah bilal tersebut menyapa dengan baik.

Lama kelamaan pelacur2 ini insaf dan mahu kembali ke pangkal jalan, disebabkan kebaikan yang ditonjolkan oleh bilal tersebut (berdasarkan cerita sebenar)

So, kalau ada kawan Gay, ajak la mereka dengan cara baik,dan dengan penuh hikmah. Bukan dikutuk dan dipulaukan. Terima kasih

saya straight, saya ok said...

jangan nak buat kelako.

jangan nak jatuhkan melayu.

kalau kau nak berubah, tlg cepat2.

kau orang buat video ni sebab nak berubah ke hape? kalau kau buat video ni utk buka mata org yg kau gay, dan perlu pertolongan, aku terima
atau
kau orang buat video ni supaya org ramai accept kau as a gay, then kau boleh jadi gay selamanya? kau nak bebas?
jangan buat kelako ok.aku libeh sat ag

selagi kau islam, kau kena tahu homoseksual itu haram, jangan nak guna nama2 besar atau ayat2 quran utk kaburkan mata orang lain.

kita orang boleh terima kau gay. dan sila berubah. tapi kitaorang x boleh terima kau nak guna nama melayu, adat, bangsa agama.

duk diam2 g stdy. malu mak ayah kau orang. kem salam orang tua kau bdw.

aku bersama nasrah yang,
jgn berdebat dgn orang yg pura2 celik, tapi jahil

Anonymous said...

aku bkn kutuk o pulaukn dorg...tp AZWAN ISMAIL(org gay bangang) xpatut wt video die cm 2..seolah myalahkn agame n ngare bile die kate faktor bangse n agame yg mghalang bnd 2...WTF..die islam ok...yg kne wt bnd haram npe?kite as a muslim mmg xptut pulaukn...tp kite xleh sokong...aku bengang ngn AFIQ(empunye blog yg bajet cool nie) yg menegur org seolah2 kite kne sokong gay...sdgkn Allah ckp xde hukum haram yg boleh dihalalkn...aku xckp aku pulaukn...aku ckp bia die sdar tndakan bodoh die 2...video 2 xdtg kn pape pn...ok,mmg kite xleh halang pasaan kite sme ade kt kaum sjenis atau apposite gender...tp xyh la kuar kn statement 'SY GAY,SY OK'...statement 2 mnjatuhkn agame islam tau...mcm ade 1 komen kt u tube die kate yg 'i'm not believe in islam's way if they allow their people to speak like this'...malu dow...nk jwb pe kt akhirat nnt kalau kite xsme2 mncegahnye bia pn ngn hati??pk la weh...patut nye die pndam je pasaan die...bdoa spaye Allah straight kn die...nie pegi kuarkn statement 2...xpatut la...sme2 la kite mmbangkang(bkn mghine o pulaukn) spye pkare nie xblarutan n agame islam x diperlekehkn...amin~~

Anonymous said...

i not agree with afiq...
-diorang mengutuk sebab diorang benci perbuatan tu..x salah kan?
-diorg x berani tegur cuz simple reason,,selemah-lemah iman..at least ade laa jugak iman kan dari org yang sokong maknenye xde iman langsung...
-afiq, yeah ..memang kita kena syg sesama agama..tapi kita jugak kena sayang sesama bangsa..that's why God make manusia berbilang-bilang bangsa...
-i got this one from an ulama'..we can pray like this to yg buat maksiat..God, give them hidayah or destroy them...
-cuz kalau tak, semua masyarakat tanggung dosa mereka2 nie...
- and for this gay,we all praying for him to change or please destroy him asap...he has make our country horrible...

Anonymous said...

AFIQ...

FUCK U..FUCK U AND UR GAY FRIENDS!! LOSER!!

MAY U BURN IN HELL!

RITZ CHEWAN said...

Anak cicak anak keredek,
Rama-rama menyusur pantai;
Dia bijak saya cerdik,
Sama-sama mengadu pandai.

RITZ CHEWAN said...

Anjunglah Siam patah kemudi,
Ambil paku lantak di papan;
Diamlah diam tidak berbunyi,
Lupalah malu bertepuk sopan.

RITZ CHEWAN said...

Buah nangka di tepi tebat,
Buah duku disangka jering;
Disangka jujur hati sahabat,
Rupanya menikam kawan seiring.

RITZ CHEWAN said...

Dari dulu pinang seribu,
Baru sekarang pinang sekati;
Dari dulu ditimbang ibu,
Baru sekarang menimbang diri.

RITZ CHEWAN said...

Kecil-kecil kacang kelisa,
Pandai melilit di pagar orang;
Tengok kecil mulutnya bisa,
Pandai menyakit hati orang.

RITZ CHEWAN said...

Akar keramat akar bertuah,
Akar bertepuk di gua batu;
Nabi Muhammad cintakan Allah,
Di mana tuan masa itu?

RITZ CHEWAN said...

Anak ayam turun dua,
Satu mati tinggal satu;
Minta ampun segala dosa,
Hendak menyebut Tuhan yang satu.

Anak ayam turun empat,
Mati seekor tinggalnya tiga;
Supaya hamba membaca sifat,
Lekas juga jalan ke syurga.

Anak ayam turun empat,
Satu mati tinggal tiga;
Minta tulis dalam makrifat,
Minta masuk dalam syurga.

Anak ayam turun enam,
Satu mati tinggal lima;
Minta doa tetapkan iman,
Minta mati dalam agama.

RITZ CHEWAN said...

Guys, ampun dipinta sekian sahaja.

Kurik kundi merah saga,

Kita Melayu memang begitu,

Yang baik itu budi yang indah itu bahasa,

Hidup hingga anak cucu.

RITZ CHEWAN said...

P/S Kalau nak mengaku Bangsa Melayu buatlah kelaku Bangsa itu yang terhormat...

Ann Alien said...

I just want to share something I read in Yann Martel's Life of Pi:

"There are always those who take it upon themselves to defend God, as id Ultimate Reality, as if sustaining frame of existence, were something weak and helpless. These people walk by a widow deformed by leprosy begging for a few paise, walk by children dressed in rags living in the street, and they think, "Business as usual."

But if they perceive a slight against God, it is a different story. Their faces go red, their chests heave mightily, they sputter angry words. The degree of their indignation is astonishing. Their resolve is frightening.

These people fail to realize that it is on the inside that God must be defended, not on the outside. They should direct their anger at themselves. For evil in the open is but evil from within that has been let out. The main battlefield for good is not the open ground of the public arena but the small clearing of each heart.

Meanwhile, the lot of widows and homeless children is very hard, and it is to their defence, not God's, that the self-righteous should rush."

Oh, but I'm not saying homosexuality is evil. Far from it. I have a gay friends and I love them.

I'm just saying, Martel makes a good point.

Anonymous said...

ANUAR IBRAHIM GAY TAPI RAMAI JE YANG SOKONG DIA...MACAM MANA TU?

Anonymous said...

dye x pernah kate pun dye gay...and u pernah dengar ke? percayalaa media2 tabloid tu...

and u patut hati2..mana tahu byk sgt buat fitnah nanti termakan diri lak..

Anonymous said...

hello

Anonymous said...

ingat kami nak ke jadi macam ni? kalau diberi pilihan utk jadi straight atau gei kami akan plih jadi straight. tp naluri dah mcm tu. cuba bygkan kalo korg yg lelaki suka kat perempuan dan kena tukar suka kat lelaki pulak, susah tk?tak pun perempuan yg suka lelaki kene paksa tuka suka perempuan.mcm tu la kitorang rasa. ya kami mengaku yang gei tu salah,perkara terkutuk dan saya sendiri taknak jadi macam ni.sumpah taknak!saya tk bangga jadi macam ni, it just happened.dan saya antara golongan yg cuba nak brubah kembali normal,tetapi tkde support. hanya bergantung pada diri je. mana taknya,dengan adanya org2 yg seperti korang yang tak henti2 menghina dan mengecilkan kami,bukan nak tolong support suroh brubah tp makin tolak dan caci,lengkali trima lah mereka dan tolong mereka,bukan dapat tau je member gei tros jauhkan diri n kutok2.cuba bygkan kalau jadi kat diri sendiri atau adik beradik korang or bf or suami/isteri korang.baru tau langit tinggi rendah.ya saya bersetuju perbuatan homoseksual tu salah dan terkutuk, tp sbg manusia nmpak member buat benda tu tlongla dia brubah dan jgn asyik judging people.ko yg kutuk2 tu lagi tmbah dosa.dan kpd golongan2 gei jgn lak korang suka2 dok uphold gay right la.kita ni tkda right kat diri kita sebnarnya sebb kita ni sume hamba Allah.try la brubah.boley punya..

ZWAN SABRI said...

Video itu sungguh KREATIF!
Thumbs up! ;)

Anonymous said...

WHATEVA!!!
kalau korg gay pn,xyh la bgtau 1 dunia!!!perlu ke wt video?????WTF!!!!try la brubah gne kaedah yg btol...dptkn sokongn dr kelompok yg kecil...bkn nye ngaku korg 2 gay!!bangang!!pas2 wt video bg 1 dunie tgk!!da la org islam...kalau jd kt abg aku pn,ktorg sokong die utk brubah...tp kalau die wt video g ngaku kt 1 dunie yg die gay n soh hormatkn die sbgai GAY,da lame bapak aku parang kn...ktorg hormat gay yg xwar2 kt 1 dunie yg die 2 gay...tp kalau ngaku gay kt 1 dunie,mmg FUCK!!!!!!

Anonymous said...

sundal mana pulak ni dok jerit-jerit,pergi belajar hisap konek betul betul dulu dik baru nak cakap fuck tu, hehe.

Anonymous said...

ko komfem bapak ko akan parangkan? dan kalau benar2 berlaku ko nak tengok abang kau kene parang? bodo punya manusia.kalau dah tau camtu ajak la dia berubah.walau mcmana jadi kat dia skali pun tarik dia bukan dah nampak org tersungkur makin ditolak2.kalo betol2 blaku kat abg kau aku cukup suka nak tengok muka kau 'bila-tengok-bapak-kau-parang-abang-kau'.hahahah.

p.s: jgn bangga jadi gei, cuba berubah,kuatkan sikit hati tu utk berubah.memang susah, tp boley..

Anonymous said...

It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Anonymous said...

Whilst I will never be anything other than a very straight girl, I am not against homosexuality. When you're not a Muslim that is.

When Neil Patrick Harris came out I was like, okay, none of my business. But I don't know why Azwan Ismail is so happy with himself for saying things like this.